Recensies

Recensies van Oorlogspad

Jacky Overmeen – Hebban.nl, augustus 2016

Om de honderdste editie van de Nijmeegse Vierdaagse te vieren, verscheen Oorlogspad, de vijfde vierdaagse thriller. Auteur Rudy Dek raakt er inmiddels aardig bedreven in. In Oorlogspad maakt de lezer kennis met de geschiedenis van de vierdaagse en natuurlijk met de geschiedenis van het prachtige Nijmegen.

 

Rogier Hoofs is parttime detective en lost al jarenlang mysteries in en rondom Nijmegen op. Wanneer hij op een dag een kaart ontvangt, waar slechts een enkele aanwijzing op staat, gaat de detective op onderzoek uit. Hij moet diep in het verleden graven en al gauw belandt Rogier in een mysterie dat zich omstreeks 1950 afspeelde. Hij is vastbesloten om het op te lossen, maar de zaak blijkt een stuk ingewikkelder in elkaar te zitten dan hij aanvankelijk dacht.

 

Oorlogspad is een detectivethriller in zijn mooiste vorm. Rudy Dek heeft een prachtig verhaal neergezet met indrukwekkende zijlijnen. Hij wisselt af tussen de tegenwoordige tijd en het onderzoek van detective Hoofs, en de verleden tijd waarin wandelaar Jason aan bod komt. Hier en daar raken de verhalen elkaar aan, om daarna weer losgelaten te worden. De lezer reist mee met beide personages, in heden en verleden, en knoopt op die manier samen met detective Hoofs de eindjes aan elkaar. Het is daarom geweldig als je denkt de oplossing te hebben gevonden, en compleet overrompeld wordt door de uitkomst. Het raadsel begint groter te worden als alle conclusies die jij samen met detective Hoofs hebt getrokken, onjuist blijken te zijn. En toch voel je je als lezer niet genept; je gaat de zaak opnieuw onderzoeken. Het vereist het nodige denkwerk en dat is best spannend!

 

Oorlogspad doet zijn thriller-naam eer aan. Je wordt in het boek gezogen en blijft bladzijde na bladzijde omslaan. Het is gedetailleerd, zonder de hoofdlijn uit het oog te verliezen. Taal- en schrijftechnisch is het niet alleen geweldig, maar ook dusdanig pakkend dat het onmogelijk is het verhaal te laten rusten. In Oorlogspad kan iedere lezer wel iets vinden wat hem aanspreekt. Een leuk detail is het feit dat detective Rogier Hoofs zijn eigen Facebookpagina heeft, waar hij het publiek al tijden van tevoren warm maakte met oude foto’s en documenten. Niet alleen Oorlogspad zelf is dus spannend, maar ook de weg er naartoe moet menig geïnteresseerde al op het puntje van zijn stoel hebben doen zitten. Na het lezen van deze thriller, kun je op deze Facebookpagina terecht om de foto’s die in het boek voor komen, stuk voor stuk te bekijken. Dat geeft een extra dimensie aan deze bijzondere pageturner.

 

Rudy Dek heeft hoofdpersonage Hoofs integer neergezet, en brengt een indrukwekkend verhaal met een bijzonder gevoel voor humor. Oorlogspad bevat alle elementen die je in een goede thriller mag verwachten, en de ontknoping gaat je niet teleurstellen. Een briljant stukje schrijfwerk!

 

Checkpoint, juni 2016

Ode aan de honderdste Vierdaagse, dat is de subtitel die schrijver Rudy Dek aan zijn negende Vierdaagsethriller Oorlogspad geeft. Maar al snel wordt duidelijk dat dit grootse Nijmeegse wandelevenement bovenal het historische en verbindende decor is waartegen het verhaal zich afspeelt. Dat verhaal begint op 22 februari 1944, toen als gevolg van een Amerikaans ‘vergissingsbombardement’ ruim achthonderd Nijmegenaren, onder wie kinderen, omkwamen. Tot grote onvrede van de overlevenden en nabestaanden is nooit een afdoende antwoord gekomen op de vraag naar het nut en de noodzaak van het bombardement, met alle rancuneuze gevoelens van dien. Vervolgens volgt een sprong in de tijd, naar 2016, en een anonieme brief aan ‘stadsdetective’ Rogier Hoofs, overigens vanaf zijn jeugd Vierdaagseloper. De brief bevat aanwijzingen over een gebeurtenis in de nasleep van het bombardement. In de speurtocht die Hoofs onderneemt, komen een Amerikaanse vlieger, diens kinderen, de nabestaanden, een ontvoering, een moord, de historische omgeving én verschillende edities van de Vierdaagse aan bod. Met een aantal bizarre wendingen komt Hoofs, met hulp uit onverwachte hoek, vervolgens tot een schokkende ontdekking. Het aansprekende van het verhaal is dat de auteur er uitstekend in is geslaagd de tragiek van de oorlog over meerdere generaties te beschrijven. Bijna vanzelfsprekend gaat het dan over dat wat mensen scheidt: haat, wraak en verbittering. Maar uiteraard ook over dat wat mensen bindt: vergeving, verzoening en rust. Oorlogspad is meer dan een thriller tegen een bijzondere historische achtergrond. Het stelt vragen aan het verleden, het heden én aan onszelf. (WA)

 

Jan Verhagen – Boekhandel van Piere in Eindhoven

De negende vierdaagsethriller van Rudy Dek is een onvervalste pageturner. In 55 korte hoofdstukken neemt hij je mee in het leven van stadsdetective Rogier Hoofs, die dit keer stuit op het mysterie rond een verdwenen Amerikaans meisje van twee, kort na de Vierdaagse van 1955. Maar hoe los je een verdwijning 61 jaar na dato nog op? Waar vind je de antwoorden? En bij wie? Zeker als je bedenkt dat de belangrijkste sleutelfiguren al oud of misschien al lang niet meer in leven zijn. Rogier Hoofs gaat met deze puzzel aan de slag. Ondertussen krijgt hij tegenwerking van de niet zo zuivere echtgenoot van zijn minnares, die werkzaam is bij de Arnhemse politie.

 

Oorlogspad is een thriller met de couleur locale van Nijmegen. Wie weleens in Nijmegen is geweest, zal vele plekken herkennen: de St. Annastraat, het Keizer Karelplein en Plein 44, een van de meest bekende open wonden die de Tweede Wereldoorlog in Nederland heeft geslagen. Zoals de sporen die de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen heeft nagelaten nog steeds zichtbaar zijn, blijkt de oorlog ook onlosmakelijk verbonden te zijn met de verdwijning. Moeiteloos verweeft Dek de geschiedenis van Nijmegen en de geschiedenis van de Vierdaagse met een spannende zoektocht. Oorlogspad  is soepel en meeslepend geschreven en ook nog eens raadselachtig spannend. Het ontrafelen van het mysterie kost Rogier Hoofs een halfjaar van zijn leven en de honderdste Vierdaagse komt steeds dichterbij. Tot het eind blijft het spannend of Rogier het mysterie rond het Amerikaanse meisje zal oplossen.

 

 

William Remmers – Boekhandel Heinen in Den Bosch 

Nijmegen, 1944. De stad rouwt om de slachtoffers van het vergissingsbombardement. Maar de groep mannen die aan de rand van een massagraf vol kinderen staat, wil maar een ding: wraak. De verantwoordelijken moeten en zullen worden gestraft.

Nijmegen, 2016. Enkele maanden voor de start van de 100ste vierdaagse ontvangt Rogier Hoofs een anonieme brief met daarin een kaart van de stad en de cryptische tekst ‘Schild 23’. Als hij in het verleden begint te graven wordt duidelijk wat er in het verleden is gebeurd en hoe ver mensen kunnen gaan om wraak te nemen.

Rudy Dek verbindt op gedurfde wijze een zwarte bladzijde uit de geschiedenis aan het grootste wandelevenement ter wereld. Met gedegen onderzoek, veel interessante feiten over de Vierdaagse, het vergissingsbombardement en de geschiedenis van Nijmegen. Maar vooral een sterk plot over de niets ontziende drang naar vergelding.

 

 

Hanneke Lucassen – Dekker v.d. Vegt boekverkopers in Nijmegen

Een begraafplaats in Nijmegen in 1944 vormt het decor van het onheilspellende begin van de nieuwe 4-Daagse-thriller Oorlogspad. Daar smeult het verdriet om de vele slachtoffers van het bombardement op het centrum van de stad op 22 februari van dat jaar. En wie is verantwoordelijk voor deze ramp?

We maken een stap in de tijd – naar 1947 – en maken kennis met Jason Child. Hij is betrokken bij de levering van hulpgoederen aan de zwaar getroffen stad. Dit gebeurt vanuit Albany (Amerika) op initiatief van Generaal-majoor James Gavin.
Langzaam maar zeker word je als lezer verder het verhaal ingetrokken. Niets menselijks is de verschillende personages in deze thriller vreemd.

Dit is opnieuw een spannend boek waarin de Nijmeegse detective (én buschauffeur) Rogier Hoofs de hoofdrol speelt. Door een anonieme aanwijzing wordt hij aan het werk gezet. Het dramatische gegeven van de dood van 24 schoolkinderen vormt het uitgangspunt van zijn speurtocht. Wraak blijkt de drijfveer te zijn van een misdaad met verstrekkende gevolgen. Hoofs bijt zich in de zaak vast en komt in de aanloop naar de 100e Vierdaagse tot een schokkende ontdekking.

Rudy Dek heeft in dit jubileumjaar een beklemmende thriller geschreven, die naar het einde toe steeds spannender en aangrijpender wordt. Het verleden heeft nog steeds zijn uitwerking op het heden.

 

Albert van Kooten – Boekhandel Van Kooten in Veenendaal

Oorlogspad is een goed opgezette thriller met een mooie plot die het heden en verleden van Nijmegen en de vierdaagse verbindt. Een cold case en de nasleep van een gruwelijk vergissingsbombardement uit 1944 op Nijmegen worden moeiteloos naar 2016 gebracht.

De complexe relatie van Rogier met Renske geeft een extra dimensie aan het verhaal, een goeie detective kan niet zonder een slechte relatie. De ontknoping is ijzersterk. Een spannend boek voor wandelende lezers of voor lezende wandelaars.

Quo Vadis uitgeverij


Rudy Dek

Klik hier
en ga naar de site van de auteurQV op Twitter